Cantadoupaj 4 personer

1 paket smördeg
3 dl riven ost
7 cm kassler
4 dl creme fraiche
1 paket cantadou vitlöksost
svartpeppar
äggvita

Värm ugnen till 225 grader.

Kavla ut smördegen och tryck ut i en pajform. Strö ut hälften av osten i botten. Strimla kasslern, blanda med creme fraiche och vitlöksost, smaka av med svartpeppar.Bred ut blandningen i pajformen, strö över resten av osten. Kavla ut resterande smördeg till ett lock, pensla med uppvispad äggvita.Sätt in mitt i ugnen och grädda i cirka 40 minuter. Täck eventuellt med folie de sista 20 minuterna.

 


Kycklingpaj 4 personer

1 msk margarin
2 hg lök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 hg champinjoner
2 msk vetemjöl
½ dl vatten
3 dl kaffegrädde
1 grillad kyckling
salt
peppar

Pajskal:
1½ dl vetemjöl
50 g smör
1 msk vatten

Gör en redning av vetemjölet och vattnet. Bryn lök, paprika, kyckling och champinjoner var för sig och lägg allt i stekpannan. Rör ihop och häll i kaffegrädde och redningen, låt tjockna något. Gör pajdegen och kavla ut den. Lägg ”pajblandningen” i formen och lägg över pajdegen. Pensla med ägg och sätt in i ugnen. 225 grader i ca 30-40 minuter.

 


Kycklingpaj med stuns 4 pers

Pajdeg:
100 g smör
2 ½ dl mjöl
2 msk vatten

Fyllning:
1 gul paprika
1 röd paprika
1 hackad rensad grillad kyckling

Sås:
1 pkt matlagningsgrädde (Kelda)
1 ägg
1½ dl mango chutney (begal hot)
2 krm curry
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk sambal oelek

Bland ingredienserna till pajdeg och tryck ut i en pajform och förgrädda pajskalet i 200 grader 10-15 minuter. Strimla paprikan och lägg i pajskalet. Lägg också i kycklingen.Rör sedan ihop såsen kall och häll över kycklingen och paprikan. Grädda i 200 grader i cirka 25 minuter. Täck formen med folie och stäng av ugnen. Låt stå i eftervärmen ett tag.Servera med en enkel sallad på ex tomat, grönsallad och gurka.

 



Köttfärspaj

Pajdeg
150 g smör
4 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

Fyllning
500 g nötfärs
2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
¼ tsk torkad timjan
salt och peppar
2 dl creme fraiche
2 dl riven lagrad ost
3 tomater

Garnering
hackad persilja

Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med höga kanter och låt degen gå lite över kanten. Ställ formen kallt i minst 30 minuter. Skala och hacka löken fint. Bryn färs och lök brunt och smuligt i matfett. Häll på krossade tomater med sitt spad och pressa i vitlök. Smaksätt med timjan, salt och peppar och låt röran puttra samman tills all vätska har ångat bort. Låt svalna.

Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Bred ut köttfärsröran i pajen. Rör samman creme fraiche och ost och häll det över färsen. Skär tomaterna i klyftor och tryck ner dem i ostsmeten. Grädda pajen i 25 minuter. Strö över hackad persilja vid serveringen.

 


Köttfärspiroger 8 stycken

2 tsk torrjäst
10-12 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk smör
3 dl mjölk
2 ägg

Fyllning
400 g nötfärs
1 hackad gul lök
1 hackad squarsh
smör till stekning
salt, peppar
½ burk mild tacosås
½ dl vatten
1 påse taco kryddmix
ägg att pensla med

Ugn 175 grader


Blanda jäst, mjöl och salt i en skål. Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och värm till fingervarmt. Rör ner i mjölblandningen tillsammans med uppvispat ägg. Rör till en jämn deg. Låt jäsa i 30 minuter.
Fyllning
Bryn färs, lök och squash i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen. Låt den koka några minuter och ställ den sedan att kallna.
Kavla ut degen till ca 30x60 cm och skär ut 8 rundlar med hjälp av ett tefat. Lägg lite fyllning på varje och tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla med ägg och grädda ca 15 minuter.

 


Paj med wokade grönsaker 4-6 portioner

Pajdeg
½ dl vetemjöl
1 dl riven ost
1 krm salt
100 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
1 msk matolja
400 g wokgrönsaker
10 cocktailtomater
8 svarta oliver
1 tsk salt
1 msk hackad basilika, eller torkad
1 krm peppar

Sås
2 dl lättcrème fraiche
1 dl mjölk
1 msk chilisås
2 vitlöksklyftor
1 krm strösocker
salt
peppar


Börja med pajdegen:
Blanda mjöl, ost och salt i en bunke. Tillsätt matfettet skuret i bitar och vattnet. Blanda samman allt till en deg.Låt degen vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga bottnen lätt med en gaffel. Lägg en remsa aluminiumfolie utmed pajskalets kant, så att degen inte glider ner under gräddningen. Grädda pajskalet på galler i nedre delen av ugnen ca 10 min. Lyft bort folieremsan och grädda ytterligare ca 5 min. Låt pajskalet svalna.
Gör fyllningen:
Värm oljan i en wok eller stekpanna. Tillsätt grönsakerna och låt dem fräsa glansiga ca 5 min. Dela cocktailtomaterna. Tillsätt dem och oliverna i grönsaksfräset. Salta och krydda med örter och peppar.
Gör såsen:
Blanda samman crème fraiche, mjölk, chilisås, pressade vitlöksklyftor, socker, salt och peppar.
Fyll pajen med grönsaksblandningen och ringla såsen över.

 


Pizza

Pizzadeg
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1tsk salt
50 gr smör
3 dl mjölk

Blanda ihop alla ingredienserna till en deg. Kavla/tryck ut på plåt.

Fyllning
Finkrossade tomater med basilika eller chili
riven ost
solrostorkade tomater
200gr fetaost
solrosfrön
parmaskinka
ruccolasallad

Börja med att breda ut de krossande tomaterna och strö över den rivna osten. Klipp de soltorkade tomaterna och strö ut dem. Smula över fetaosten och strö över solrosfröna. Baka i ugn, 225 grader i ca 15 minuter. Klipp parmaskinkan i bitar och strö på den nygräddade pizzan. Till sist strör du över ruccolan.

 


Pizzasnurror 15-17 st

1½ dl kall mjölk
75 g smält smör
50 g jäst
1 ägg
1 tsk socker
½ tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Värm mjölk och smält smör till 37 grader. Häll det i en skål och rör upp jästen. Tillsätt ägg, salt och socker. Arbeta in mjölet och arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa i 15 minuter.

Fyllningsex:
150 g varmrökt skinka (tärningar)
2 dl riven ost
2-4 msk chiliesås
1 msk oregano
ananas

Kavla degen till en rektangel. Bred på chiliesås och strö över skinkan, riven ost och oregano mm.Rulla ihop till en rulle och skär ca 2 cm tjocka skivor. Ställ på plåten. Låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla med ägg. 200 grader i 10-12 minuter.

 


Snabbpizza

1 vetetortilla (mellan)
1½ msk chilisås
4 tunna skivor salami
1 skivad tomat
½ msk färsk oregano
½-1 dl riven mozzarellaost

Garnering
Färsk oregano

Lägg tortillabrödet på en tallrik. Bred ut chilisåsen över brödet. Fördela salami, tomat, oregano och mozzarella ovanpå. Ställ in tallriken i mikrovågsugnen på full effekt i ca 1½ minut, tills osten har smält. Garnera med oregano.

Snabbpizza 2 4 port

4 stora tortillabröd
250 g körsbärstomater
2 dl creme fraiche, tomat och basilikasmak
150 g riven ost

Dela tomaterna och skär skinkan i små bitar. Blanda tomater, skinka, creme fraiche coh ost. Bred blandningen på tortillabröden. Grädda på plåtar med bakplåtspapper i mitten av ugnen ca 10 minuter i 250 grader. Servera med en sallad.

 


Tacopaj

Pajdeg
50 g margarin
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Blanda alla ingredienser till en deg och tryck sedan ut den i pajformen.

500 g köttfärs
1 påse taco kryddmix
1 burk grön hackad chili (mild)
3 dl lätt crème fraiche
1 påse dipmix cheese
Skivade tomater
Riven ost

Bryn köttfärsen och rör i taco kryddmixen – följ anvisning på påsen. Bred sedan ut köttfärsen i pajformen. Lägg därefter på grön chili i ett tunt lager. Blanda lätt crème fraiche och ostmix och bred ut. Lägg på skivade tomater och riven ost. 220 grader i ca 20 minuter.