Cantadoupaj 4 personer
1 paket smördeg
3 dl riven ost
7 cm kassler
4 dl creme fraiche
1 paket cantadou vitlöksost
svartpeppar
äggvita
Värm ugnen till 225 grader.
Kavla ut smördegen och tryck ut i en pajform. Strö ut hälften av osten i botten. Strimla kasslern, blanda med creme fraiche och vitlöksost, smaka av med svartpeppar.Bred ut blandningen i pajformen, strö över resten av osten. Kavla ut resterande smördeg till ett lock, pensla med uppvispad äggvita.Sätt in mitt i ugnen och grädda i cirka 40 minuter. Täck eventuellt med folie de sista 20 minuterna.
Kycklingpaj 4 personer
1 msk margarin
2 hg lök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 hg champinjoner
2 msk vetemjöl
½ dl vatten
3 dl kaffegrädde
1 grillad kyckling
salt
peppar
Pajskal:
1½ dl vetemjöl
50 g smör
1 msk vatten
Gör en redning av vetemjölet och vattnet. Bryn lök, paprika, kyckling och champinjoner var för sig och lägg allt i stekpannan. Rör ihop och häll i kaffegrädde och redningen, låt tjockna något. Gör pajdegen och kavla ut den. Lägg ”pajblandningen” i formen och lägg över pajdegen. Pensla med ägg och sätt in i ugnen. 225 grader i ca 30-40 minuter.
Kycklingpaj med stuns 4 pers
Pajdeg:
100 g smör
2 ½ dl mjöl
2 msk vatten
Fyllning:
1 gul paprika
1 röd paprika
1 hackad rensad grillad kyckling
Sås:
1 pkt matlagningsgrädde (Kelda)
1 ägg
1½ dl mango chutney (begal hot)
2 krm curry
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk sambal oelek
Bland ingredienserna till pajdeg och tryck ut i en pajform och förgrädda pajskalet i 200 grader 10-15 minuter. Strimla paprikan och lägg i pajskalet. Lägg också i kycklingen.Rör sedan ihop såsen kall och häll över kycklingen och paprikan. Grädda i 200 grader i cirka 25 minuter. Täck formen med folie och stäng av ugnen. Låt stå i eftervärmen ett tag.Servera med en enkel sallad på ex tomat, grönsallad och gurka.
Pajdeg
150 g smör
4 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Fyllning
500 g nötfärs
2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
¼ tsk torkad timjan
salt och peppar
2 dl creme fraiche
2 dl riven lagrad ost
3 tomater
Garnering
hackad persilja
Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten
och arbeta raskt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med höga kanter
och låt degen gå lite över kanten. Ställ formen kallt
i minst 30 minuter. Skala och hacka löken fint. Bryn färs och lök
brunt och smuligt i matfett. Häll på krossade tomater med sitt spad
och pressa i vitlök. Smaksätt med timjan, salt och peppar och låt
röran puttra samman tills all vätska har ångat bort. Låt
svalna.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Bred ut köttfärsröran i pajen. Rör samman creme fraiche
och ost och häll det över färsen. Skär tomaterna i klyftor
och tryck ner dem i ostsmeten. Grädda pajen i 25 minuter. Strö över
hackad persilja vid serveringen.
Köttfärspiroger 8 stycken
2 tsk torrjäst
10-12 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk smör
3 dl mjölk
2 ägg
Fyllning
400 g nötfärs
1 hackad gul lök
1 hackad squarsh
smör till stekning
salt, peppar
½ burk mild tacosås
½ dl vatten
1 påse taco kryddmix
ägg att pensla med
Ugn 175 grader
Blanda jäst, mjöl och salt i en skål. Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk
och värm till fingervarmt. Rör ner i mjölblandningen tillsammans med uppvispat
ägg. Rör till en jämn deg. Låt jäsa i 30 minuter.
Fyllning
Bryn färs, lök och squash i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Tillsätt
resten av ingredienserna till fyllningen. Låt den koka några minuter och ställ
den sedan att kallna.
Kavla ut degen till ca 30x60 cm och skär ut 8 rundlar med hjälp av ett tefat.
Lägg lite fyllning på varje och tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla med
ägg och grädda ca 15 minuter.
Paj med wokade grönsaker 4-6 portioner
Pajdeg
½ dl vetemjöl
1 dl riven ost
1 krm salt
100 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning
1 msk matolja
400 g wokgrönsaker
10 cocktailtomater
8 svarta oliver
1 tsk salt
1 msk hackad basilika, eller torkad
1 krm peppar
Sås
2 dl lättcrème fraiche
1 dl mjölk
1 msk chilisås
2 vitlöksklyftor
1 krm strösocker
salt
peppar
Börja med pajdegen:
Blanda mjöl, ost och salt i en bunke. Tillsätt matfettet skuret i bitar och
vattnet. Blanda samman allt till en deg.Låt degen vila i kylen i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm
i diameter. Nagga bottnen lätt med en gaffel. Lägg en remsa aluminiumfolie utmed
pajskalets kant, så att degen inte glider ner under gräddningen. Grädda pajskalet
på galler i nedre delen av ugnen ca 10 min. Lyft bort folieremsan och grädda
ytterligare ca 5 min. Låt pajskalet svalna.
Gör fyllningen:
Värm oljan i en wok eller stekpanna. Tillsätt grönsakerna och låt dem fräsa
glansiga ca 5 min. Dela cocktailtomaterna. Tillsätt dem och oliverna i grönsaksfräset.
Salta och krydda med örter och peppar.
Gör såsen:
Blanda samman crème fraiche, mjölk, chilisås, pressade vitlöksklyftor, socker,
salt och peppar.
Fyll pajen med grönsaksblandningen och ringla såsen över.
Pizzadeg
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1tsk salt
50 gr smör
3 dl mjölk
Blanda ihop alla ingredienserna till en deg. Kavla/tryck ut på plåt.
Fyllning
Finkrossade tomater med basilika eller chili
riven ost
solrostorkade tomater
200gr fetaost
solrosfrön
parmaskinka
ruccolasallad
Börja med att breda ut de krossande tomaterna och strö över den rivna osten. Klipp de soltorkade tomaterna och strö ut dem. Smula över fetaosten och strö över solrosfröna. Baka i ugn, 225 grader i ca 15 minuter. Klipp parmaskinkan i bitar och strö på den nygräddade pizzan. Till sist strör du över ruccolan.
1½ dl kall mjölk
75 g smält smör
50 g jäst
1 ägg
1 tsk socker
½ tsk salt
6-7 dl vetemjöl
Värm mjölk och smält smör till 37 grader. Häll det i en skål och rör upp jästen. Tillsätt ägg, salt och socker. Arbeta in mjölet och arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa i 15 minuter.
Fyllningsex:
150 g varmrökt skinka (tärningar)
2 dl riven ost
2-4 msk chiliesås
1 msk oregano
ananas
Kavla degen till en rektangel. Bred på chiliesås och strö över skinkan, riven ost och oregano mm.Rulla ihop till en rulle och skär ca 2 cm tjocka skivor. Ställ på plåten. Låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla med ägg. 200 grader i 10-12 minuter.
1 vetetortilla (mellan)
1½ msk chilisås
4 tunna skivor salami
1 skivad tomat
½ msk färsk oregano
½-1 dl riven mozzarellaost
Garnering
Färsk oregano
Lägg tortillabrödet på en tallrik. Bred ut chilisåsen
över brödet. Fördela salami, tomat, oregano och mozzarella ovanpå.
Ställ in tallriken i mikrovågsugnen på full effekt i ca 1½
minut, tills osten har smält. Garnera med oregano.
Snabbpizza 2 4 port
4 stora tortillabröd
250 g körsbärstomater
2 dl creme fraiche, tomat och basilikasmak
150 g riven ost
Dela tomaterna och skär skinkan i små bitar. Blanda tomater, skinka, creme fraiche coh ost. Bred blandningen på tortillabröden. Grädda på plåtar med bakplåtspapper i mitten av ugnen ca 10 minuter i 250 grader. Servera med en sallad.
Pajdeg
50 g margarin
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
Blanda alla ingredienser till en deg och tryck sedan ut den i pajformen.
500 g köttfärs
1 påse taco kryddmix
1 burk grön hackad chili (mild)
3 dl lätt crème fraiche
1 påse dipmix cheese
Skivade tomater
Riven ost
Bryn köttfärsen och rör i taco kryddmixen – följ anvisning på påsen. Bred sedan ut köttfärsen i pajformen. Lägg därefter på grön chili i ett tunt lager. Blanda lätt crème fraiche och ostmix och bred ut. Lägg på skivade tomater och riven ost. 220 grader i ca 20 minuter.