4 äggvitor - vispas till hårt skum, tillsätt
2 dl socker - vispa ihop ordentligt tills det blir blankt
Blanda ner
3 dl ricecrisp (kellogs)
Häll smeten på ett bakplåtspapper i långpanna och grädda ca 80 minuter i 125 grader.
Kräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl
1 dl grädde
Vispa ihop allt och sjuk i kastrull på svag värme, tills det blir krämigt. Lyft av plattan och klicka i 75 gram smör och rör tills det har smällt. Ställ det kallt! Lägg krämen emellan bottnarna och vispgrädde ovanpå. Riven choklad som garnering.
Chokladtårta med daim ca 8 portioner
En härligt kladdig chokladtårta med täcke av vaniljkräm med krossad daim
100 g mörk choklad
|
Smält choklad och smör i mikro eller vattenbad. Vispa ägg och socker vitt och poräst. Blanda ner mjöl omväxlande med chokladsmöret. Häll speten i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter i 225 grader. Låt svalna.
Vispa vaniljvispen till hårt skum Grovhacka daimen, spara ca 2 msk till garnering. Rör ner daimhacket i vaniljvispen och häll krämen på den avsvalnade chokladtårtan. Strö över lite daimhack och ställ tårtan i frysen. Ta fram 15 minuter före servering.
3 ägg |
Blanda därefter alla tre skålarna.Krossa digestivekex och strö ut det på en smord pajform. Häll i smeten och strö även digestivekex över (om du vill). Ställ in i frysen minst fyra timmar.
Cheesecake med pepparkaka 8-10 pers
75 g smör
150 g pepparkakor
250 g vit choklad
75 g mörk choklad, hackad
400 g färskost, t ex philadelphia
1 dl kesella (10%)
1 dl socker
Smält smöret och mixa det med pepparkakorna, i en matberedare, till en smulig deg. Tryck ut bottnen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda botten i 175 grader i -10 minuter.
Smält den vita chokladen över ett vattenbad och ta från värmen. Grovhacka den mörka chokladen. Blanda färskost, kesella och socker. Tillsätt den smälta vita chokladen lite i taget, under ständig omrörning. Blanda ner den hackade chokladen. Fyll i formen och ställ kallt i ca 4 timmar.
250 g digestivekex
100 g smör
3 ägg
1 dl socker
½ citron, saft och rivet skal
500 g philadelphiaost
½ tsk vaniljsocker
2 dl blåbär
Börja med pajskalet.
Smula kexen. Smält matfettet och blanda det med kexsmulorna till en massa.
Tryck ut den en bit upp på kanten i en form med löstagbar botten,
ca 24 cm i diameter. Ställ pajskalet kallt i 15 minuter.
Grädda pajskalet ca 10 min mitt i ugnen.
Fyllning.
Vispa ägg och socker pösigt. Riv och pressa citronen. Tillsätt
citronsaft och skal samt ost och vaniljsocker i smeten. Rör den jämn.
Blanda ner bären, rör försiktigt så att de inte mosas helt.
Häll blåbärsfyllningen i pajskalet. Ställ kakan i frysen
i minst 3 timmar. Garnera den med blåbär före servering.
Cheescake med citron och passionsfrukt ca 10 bitar
150 g digestivekex |
Finfördela kexen och smält smöret och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställi kylen. Lägg gelatinet till fyllningen i vatten ca 5 minuter. Dela äggen igulor och vitor. Blanda gulor, ost, creme fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten. Värm citronsaften i en kastrull, ta den från plattan och lägg i de urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något innan du häller ner det i ostsmeten, i en tunn stråle under omrörning.
Häll blandningen i formen och släta till ytan. täck över och ställ i kylen minst 1 timme. Lägg nu geatinbladet till glasyren i vatten i ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passinsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.
Ta fram formen från kylen och bred ut glasyren så att det täcker cheescaken. täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under botten med en tunn kniv. Garnera med färska bär.
Cheesecake med jordgubbar och kolasås 10-12 bitar
Botten Fyllning Kolasås |
Botten: Smält smöret. Smula kakorna och kexen och blanda det med smöret. Tryck ut blandningen i en form, 24 cm i diameter, med löstagbar botten. Ställ formen kallt.
Vispa äggulor och socker poröst, tillsätt färskosten och vispa samman till en slät smet. Vispa grädden och vitorna i var sin skål. Vitorna ska vispas till ett riktigt fast skum. Rör ner grädden och vitorna försiktigt i äggsmeten. Mixa ca 100 g av jordgubbarna och varva med smeten i formen. Frys tårtan i minst 6 timmar.
Kolasås: Koka ingredienserna i knappt 5 minuter (till ca 110 grader).
Låt cheesecaken tina till lagom konsistens i kylen i ca 40 minuter. Garnera med delade jordgubbar och ringla över lite av kolasåsen. Servera resten bredvid.
Botten
100 g smör
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1½ tsk vaniljsocker
2 st ägg
Fyllning
5 st passionsfrukter
200 g philadelphiaost, rumsvarm
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
3 dl vispgrädde
2 dl mosade jordgubbar
Garnering
färska jordgubbar
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen, ett i taget. Häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 12 minuter. Kakan stelnar ytterligare när den kallnar. Låt kakan kallna helt, men ta den inte ur formen.
Dela passionsfrukterna och gröp ur dem. Mixa dem och sila genom en sil. Spara saften. Vispa ost, socker, vaniljsocker till en slät smet. Rör ner äggulorna, en i taget. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den tillsammans med passionssaft och jordgubbsmos. Häll smeten över bottnen. Täck över och frys tårtan minst 4 timmar. Ta fram tårtan cirka 20 minuter innan servering och garnera med jordgubbar.
Ur tidningen Leva och bo
1 skiva färdigköpt marängbotten
Fyllning:
2 gelatinblad
1 vaniljstång
4 äggulor
2 dl strösocker
200 g philadelphiaost
4 dl vispgrädde
4 äggvitor
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, 5 minuter. Klyv vaniljstängen på längde och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna pösiga med socker och vaniljfrön. Vispa sedan ner osten. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten.
Lyft upp gelatinbladen och smält dem på svag värme. Tillsätt 3 msk av gräddsmeten i kastrullen och rör ut gelatinet. Häll ner gelatinsmeten i gräddsmeten och blanda noga. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i gräddsmeten.
Lägg marängen i en form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter, häll på smeten, täck formen och frys tårtan i 4 timmar. Låt tårtan stå i rumstemperatur i ca 30 minuter innan servering. Garnera gärna tårtan med färska bär.
300 g hela hasselnötter 300 g mörk kvalitets choklad 70 % 1 msk kakao 200 g mjukt smör 1 dl strösocker 6 st ekologiska ägg 5 droppar citron smör till formen florsocker att pudra på kakan vid servering |
![]() |
Mixa hasselnötterna till ett fint pulver. Bryt 200 gram av chokladen
i bitar och kör den i mixern tillsammans med nötterna. Tillsätt
kakao, smör och socker och mixa till en krämig smet.
Separera äggen och tillsätt äggulan i smeten och mixa. Vispa
upp äggvitorna till ett hårt skum tillsammans med 5 droppar citronsaft.
Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.
Fyll smeten i en smord kakform av teflon med löstagbara kanter, bryt den
resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan. Baka tårtan i
mitten av ugnen i 200 grader i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska
inte vara kladdig men tänk på att chokladbitarna kommer att kladda
av sig på stickan, trots att kakan är färdig.
Pudra på lite florsocker på kakan och servera t ex med lättvispad
grädde eller vaniljglass.
Du kan även göra en kräm med jordnötssmör att lägga
ovanpå kakan/tårtan.
½ dl jordnötssmör
2½ dl florsocker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och ost krämigt.
Tillsätt kaffet. Bred krämen på tårtan och garnera med
blandade nötter.
3 äggvitor Garnering: |
Vispa äggvitor till hårt skum. Blanda ner socker och mandel och
rör om. Bred ut smeten på bakplåtspapper på plåt,
ca 25 cm i diameter.
Grädda kakan 25-30 min i 175 grader. Den brer ut sig något vid gräddningen.
Låt bottnen kallna. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
Vispa grädden till skum. Vänd ner grädden försiktigt i äggsmeten
och tillsätt daimkulor. Bred äggsmeten över tårtan och
ställ in den i frysen ca 4 timmar. Tag ut den en stund före servering.
Frusen Jordgubbs- och vit chokladmoussetårta 8 -10 bitar
1 st färdig marängbotten
Vit chokladmousse
150 g vit choklad
½ msk smör
2 st äggulor
2½ dl vispgrädde
Jordgubbsmousse
1 l jordgubbar
4 st gelatinblad
0,75 dl vatten
1 dl strösocker
2½ dl vispgrädde
Garnering
Jordgubbar
Vit choklad, hyvlad
Lägg marängen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter.
Chokladmousse
Smält choklad och smör över vattenbad eller i mikrovågsugn.
Ta bort från värmen och rör ner en äggula i taget. Vispa
grädden. Blanda ner lite av grädden i chokladen och vänd sedan
ner chokladen i grädden. Häll chokladmoussen i formen och se till
att den blir jämnt fördelad. Frys ca 45 min så att moussen stelnar.
Jordgubbsmousse
Rensa jordgubbarna och mixa dem till puré. Lägg gelatinet i kallt
vatten 5 min. Koka upp vatten och socker. Dra kastrullen från värmen
och låt gelatinbladen smälta i sockerlagen. Låt svalna. Blanda
med jordgubbspurén. Vispa grädden och vänd ner den i jordgubbspurén.
Häll moussen över den vita chokladmoussen.
Frys tårtan minst 4 timmar. Låt tårtan tina i rumstemperatur ca 30 min före servering. Garnera med jordgubbar, hyvlad choklad och myntablad.
Ett recept från Allt om mat
Glass a four 10 portioner
1 springform
2 st marängbottnar
5 dl hallonsorbet
2 liter vaniljglass
100 g krossad daim
Maräng:
4 st äggvitor
2 dl socker
Plasta en springform och lägg en marängbotten i botten på formen.Ställ in i frysen. Vispa vaniljglassen mjuk och blanda i den krossade dajmen. Lägg hälften av vaniljglassen i botten på formen, Skiva sorbet och lägg på glassen. Ta därefter och lägg på resten av vaniljglassen. Lägg på en marängbotten som lock. Plasta och ställ in i frysen.
Marängen:
Koka upp ett vattenbad på spisen. Häll äggvitan och sockreti
en skål som passar kastrullen. Vispa med elvisp tills sockret löst
sig. Marängen får inte kännas kornig. Ta skålen ur vattenbadet
och fortsätt vispa till en maräng, ca 6 minuter. Bred ut marängen
på den frysta glassen och sätt in i frysen. När det är
dags för servering, sätt in formen så långt ner i ugnen
som möjligt i ca7-10 minuter i 200 grader. Marängen ska få en
jämn gyllenbrun färg.
Glasstårta, lättgjord
1 rund marängbotten
1 burk kesella, jordgubb/lime
1 paket vaniljvisp
Frukt el bär till dekoration
Lägg en färdig marängbotten i en form med avtagbar kant. Bred på Kesellan och avsluta med uppvispad vaniljvisp. Låt stå i frysen över natten. Ta fram tårtan en stund före servering och dekorera med frukt el bär.
Glasstårta med jordgubbar och lakrits
Botten Fyllning: |
![]() |
Till servering:jordgubbar, smultron och körsbär
Botten
Riv mandelmassan fint och lägg den i en bunke. Rör i ett ägg
i taget och tillsätt vetemjöl, citronskal och saft (citronsaften ska
i när äggula och socker vispats färdigt). Häll upp smeten
i en smord springform med löstagbarbotten ca 24 cm i diameter. Baka av
i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Tag ut formen och låt kakan
kallna.
Fyllning
Mixa jordgubbarna med 0,5 dl socker. Vispa grädden lätt och ställ
in den i kylen. Vispa upp äggulor och florsocker till ett fluffigt skum.
Vispa upp äggvitorna i en bunke för sig. Vänd ner grädden
och äggvitan i äggulan. Vänd sedan i jordgubbspurén. Häll
upp en tredjedel av smeten i formen och ringla i lite lakritssås, lägg
på ett till lager och ringla över lite till lakritssås. Lägg
på sista lagret och jämna till ytan med en palett. Ställ in
formen i frysen i minst 5 timmar.
Hallonmoussetårta 10 - 12 bitar
1 färdig marängbotten
3 ½ st gelatinblad
1 pkt frysta hallon, ca 225 gram
1 dl socker
½ dl vatten
6 dl vispgrädde
Garnering:
hallon
citronmeliss
ev chokladdekor
Lägg marängbotten i en form med löstagbar kant, 22 - 24 cm i diameter. Läg gärna bakpapper i formens botten så går den lättare att hantera.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter.Mixa hallonen i matberedare. Passera purén genom en finmaskig sil. Hetta upp socker och vatten i en kastrull så att sockret löses upp. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och lös upp dem i sockervattnet. Blanda detta med hallonmoset.
Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt ner den i hallonblandningen. Häll moussen på marängbottnen och släta till ytan. Täck över tårtan och frys in.
Ta fram tårtan och ställ den i kylen ca 4 timmar före servering.
Garnera vid servering med hallon, citronmeliss och gärna någon chokladdekor.
Jordgubbstårta med marängtäcke
2 dl florsocker
75 g smör
5 ägg
1½ dl mjöl
1½ tsk bakpulver
4 msk mjölk
2 dl socker
4 dl grädde
2 liter jordgubbar
Smöra ett bakplåtspapper. Rör ihop florsocker och smör. Separera äggulor och äggvita och tillsätt äggulorna, en i taget i socker- och smörblandningen. Blanda vetemjöl med bakpulver och tillsätt i smeten. Tillsätt mjölken. Bred smeten på det smörade bakplåtspappret. Vispa äggvitor och socker till en marängsmet och bred denna över smeten på bakplåtspappret. Grädda i ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna. Dela sedan kakan i två delar. Lägg vispad grädde och jordgubbar emellan och lägg även ett lager grädde med jordgubbar på toppen.
Botten:
2 äggvitor
1 ¾ dl strösocker
1½ dl coco pops el rice krispies om du inte vill ha chokladsmak
hallonkräm:
2 dl vispgrädde
½ burk kesella
2 msk florsocker
250 g hallon
Ca 250 g bär till garnering, t ex hallon, vinbär och blåbär
Sätt ugnen på 250 grader.
Rita en cirkel på ca 26 cm i diameter på ett bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sockret lite i taget
och fortsätt vispa i några minuter, tills marängen är blank.
Blanda ner coco pops (el rice krispies). Bred ut smeten i cirkeln och grädda
mitt i ugnen i ca 60-70 minuter. Låt svalna och dra sedan av pappret.
Vispa grädden, blanda med kesella, socker och hallon. Bred ut den på tårtan och garnera med bären.
Marängtårta (Gertruds)
4 äggvitor
3 dl socker
4 droppar ättika - vispas hårt
Rör sedan i 3 dl riscrisp
Bred ut på smort bakplåtspapper i långpanna. Sätt in
i ugnen, i 125 grader i 65 minuter, kanske längre
Kräm:
4 st äggulor
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Kokas på svag värme tills den tjocknar, vispa hela tiden under kokningen. Rör sedan i 125 g margarin – låt svalna.
Dela tårtbotten på mitten. Bred på den kalla krämen. Lägg på 1 tårtdel. Vispa 4 dl grädde och bred på. Garnera t ex med klasar av röda vinbär.
Maräng:
3 äggvitor
2½ dl strösocker
3 dl rice krispies
Fyllning:
1 dl vatten
2½ msk vetemjöl
50 g mörk choklad
50 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
3 dl vispgrädde
Garnering:
30 g mörk choklad
Maräng:
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret under fortsatt vispning och vispa tills marängen
är blank. Vänd ner rice krispies. Bred ut smeten på bakplåtspapper
i en långpanna och grädda i mitten av ugnen i 1 timme. Ta ut långpannan
och dela marängen i två delar.
Fyllning:
Koka ihop vatten och vetemjöl under vispning till en tjock smet. Ta kastrullen
ifrån värmen och vispa i choklad och smör. Vispa tills allt
smält. Tillsätt florsocker och äggula och vispa till en jämn
kräm. Bred krämen på den ena marängen. (Hit kan du förbereda
dagen innan) Förvara då botten med kräm svalt.
Vispa grädden och bred den över krämen. Lägg den andra marängen över. Smält chokladen och ringla den i ett mönster, med en gaffel, över marängen.
Låt gärna tårtan stå svalt en stund innan servering.
Marängtårta med jordgubbar (snabbt och lätt)
1 paket vaniljvisp
2 marängbottnar
1 liter jordgubbar
Vispa vaniljvispen. Bred hälften över en av marängbottnarna
och lägg på hälften av de skivade jordgubbarna. Täck med
nästa marängbotten. Bred över resten av vaniljvispen och lägg
på resten av jordgubbarna. Du kan även röra ihop vaniljvisp
och jordgubbsbitar - tårtan får då lite mer rosa färg..
Maräng
4 äggvitor (spara gulorna till krämen!)
2½ dl socker
4 dl vårgårdaris
Vispa äggvitorna hårt till en maräng, rör ner socker och riset. Bred ut smeten i en långpanna på bakplåtspapper och grädda i 150 grader i ca 50 minuter. Ta loss pappret så fort det går för annars sitter det som fast ordentligt.
Chokladkräm
4 äggulor
4 msk mjöl
4 msk kakao
2 dl mjölk
Blanda samman i en kastrull och koka ihop under omrörning, låt den
sedan kallna.
100 g smör
2 dl florsocker
Vispa ihop med den kalla chokladkrämen.
Vispad grädde efter tycke och smak.
Dela marängbotten i två delar, bred på chokladkrämen och sedan grädde. Lägg på maränglocket och låt gärna tårtan stå en stund innan servering
.
Botten
4-5 rumsvarma äggvitor
1 tsk ättika
2½ dl strösocker
2 tsk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
3 dl vispgrädde
2 msk socker
½ liter jordgubbar
Garnering
2-3 kiwifrukter
Vispa äggvitorna med ättikan i en skål tills konsistensen blir som fast skum. Tillsätt lite socker i taget medan du fortsätter att vispa. När hälften av sockret är nervispat blandas resten av sockret med majsstärkelse och vaniljsocker. Fortsätt vispa ner lite sockerblandning i taget. När allt socker är nervispat och det är ett hårt skum, breds smeten ut på bakplåtspappret, i långpannan. Grädda mitt i ugnen, i 175 grader i ca 15 minuter, tills ytan fått lite färg.
Sockra på kakan och stjälp upp den på bakplåtspapper. Ta bort papperet den bakats på och låt svalna.
Vispa grädden hårt, blanda ner socker och bred grädden över den avsvalnade kakan. Dela jordgubbarna i mindre bitar och fördela dem på kakan. Rulla samman kakan från långsidan. Rulla den ganska löst. Lägg över rullen på ett serveringsfat och dekorera med kiwi. Servera gärna jordgubbar och blåbär till.
Randig hallontårta 8-10 bitar
Gör två rulltårtsbottnar:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
Fyllning:
3 dl hallonsylt 1 ½ dl per botten
Garnering:
3 dl vispgrädde
1 3/4 dl hallonsaft
2 gelatinblad
hallon
Rulltårtsbotten:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver
och vänd ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölken. Bred ut
speten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda mitt
i ugnen i ca 5 minuter i 250 grader. Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper
och dra bort pappret som kakan har gräddats på Gör en botten
till på samma sätt.
Fyllning:
Bred på fyllningen och skär varje botten i 5 cm breda remsor. Rulla
ihop en remsa på längden till en rulle coh ställ den mitt på
ett tårtfat. Rulla resten av remsorna i cirklar runt den första lilla
rullen till en stor tårta.
Garnering:
Vispa grädden och blanda i /4 dl saft så grädden blir lite rosa.
Bred den runtom hela tårtan och spritsa små blommor runt kanten
för att gelen ska stanna kvar på tårtan innan den stelnat.
ägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter, ta upp och vispa
ner dem i resterande saft som kokats upp. Låt svalna och häll i ett
tunt lager på tårtan. Lägg till sist på färska hallon.
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner i äggblandningen. Häll upp smeten i en smorad form och grädda nederst på galler i ca 30 minuter i 200 grader.