Ajakakor ca 80 enkla

3½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3/4 dl florsocker
200 g margarin

Rör ihop alla ingredienser till en deg och spritsa sedan ut kakor. Grädda ca 10 minuter i 175 grader.

Smält blockchoklad och lite smör, lägg ihop dem 2 och 2.

 

 


Blåbärskakor ca 20 st

150 g smör el margarin
2 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1 ägg
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
3 msk grädde
2 dl blåbär

Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt ägget och rör. Blanda i mjöl, bakpulver och grädde, där bakpulvret är blandat med mjölet. Rör till en jämn deg. Rulla små bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck i några blåbär i varje kaka. Grädda i ca 15 minuter i 175 grader.



Bondkakor

5½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
200 g margarin
1 tsk bikarbonat
1 msk sirap
1 msk vatten
¾ dl (50g) hackad sötmandel

Lägg mjölet i en skål och gör en fördjupning och lägg i övriga ingredienser. Hacka med en kniv och arbeta ihop allt till en deg. Forma degen till två 4-5 cm tjocka rullar. Svep in dem i plastfolie och lägg dem kallt för att hårdna.

Skär rullarna i tunna skivor och lägg dem på plåtar. Grädda mitt i ugnen ca 8 min i 200 graders ugnsvärme.

 

 


 

Chokladkakor ca 35 st

2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl strösocker
1 dl ljust muscovadoråsocker
100 g smör
1 ägg
100 g mörk choklad

 

Blanda alla ingredienser utom chokladen till degen. Använd gärna matberedaren, men kör bara tills degen har blandats. Hacka chokladen och rör i den för hand. Rulla till bollar och lägg glest på plåtar med bakpapper. Tänk på att kakorna flyter ut under gräddningen. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter i 175 grader.

 

 


Chokladsnittar

200 gram margarin
2,5 dl strösocker
1 msk sirap
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl

Blanda samman alla ingredienser i en skål, till en slät och fast deg. Dela degen i tre delar och rulla ut till längder. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Tryck lätt på rullarna och pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda 13-15 min i 200 grader. Låt svalna något. Skär sedan sneda snitt med en vass kniv. Förvara torrt.

 

 


Chokladcookies med pecannötter

300 gram smör el. margarin
2½ dl strösocker
2½ dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
8 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
130 gram choklad (mjölkchoklad + vit toblerone)
70 gram nötter (pecan nötter)
 

Smält smöret och ställ åt sidan så länge. Blanda ner strösocker, farinsocker, vaniljsocker och de två äggen och vispa i ca 5 min. Blanda ner smöret och blanda om väl. Vänd ner mjölet blandat med kakao, salt och bikarbonat! Arbeta ihop till en ganska hård och fast konsistens. Vänd sist ner choklad och nötter som du hackat grovt.

Forma bollar stora som en pingisboll och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. De flyter ut till ca dubbel storlek så tänk på att inte lägga dem för tätt! Grädda i ca 10min i 175grader. Förvara torrt.

 

 


Chocolate chip cookies ca 20 st

225 g smör
2 1/2 dl brun farin
1 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
3 dl chokladknappar (eller grovhackad choklad)
1 dl grovhackade hasselnötskärnor

(Istället för choklad och nötter kan man t ex välja hackad daim)

Arbeta samman smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda väl. Blanda samman mjöl, bikarbonat och salt. Rör ner blandningen i äggsmeten och tillsätt choklad och nötter. Klä en plåt med bakplåtspapper.Klicka ut smeten på bakplåtspapperet och grädda kakornai 225 grader i 8-10 minuter.

 

 


Chokladkolakakor

100 g margarin
1 dl socker
2 msk sirap
2 msk kakao
2 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

Rör margarin, sirap och socker smidigt med degkrokarna. Blanda de övriga ingredienserna och rör ner dem. Dela degen i två bitar och rulla ut i två längder, lägg på en plåt och tryck ut lite. Gaffla fint mönster på längderna. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter. Skär kakorna medan de fortfarande är varma.

 

 


Daimkakor på plåt, ca 30 st

200 g smör
1 ½ dl socker
4 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
ca 100 g hackad Daim eller daimkulor

Rör ihop smör och socker. Tillsätt övriga ingredienser. Rulla till små bollar och grädda i ugnen, 175 grader i ca 10 minuter.


Daimkakor i bakformar, ca 25 st

350 g smör eller margarin
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
daimkulor

Smält smöret och blanda det med socker och vaniljsocker. Rör i mjöl uppblandat med bakpulver och blanda samman till en deg. Forma små kulor och lägg i pappersformar. Gör en fördjupning med fingret och lägg i ett par daimkulor. Grädda i 175 grader i 10-15 minuter.

Istället för daimkulor kan du lägga i t ex dumlekola, polly eller center!

Grundrecept Linnea Seidel, Tasteline

 

 

 


Dubletter med mockakräm 24 st

4 dl vetemjöl
1 ¼ dl strösocker
1 äggula
200 g smör

Mockakräm
1¾ dl florsocker
¾ dl vaniljsocker
1 msk kakao
100 g mjukt smör
1 äggula
1½ mask starkt avsvalnat kaffe

Garnera
30 g mörk choklad


Arbeta ihop ingredienserna till en deg. Låt vila svalt i minst 30 minuter. Kavla ut degen ca 2 mm tjock. Ta ut 48 st kakor med runt mått. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter, låt svalna.

Mockakräm
Sikta samman florsocker, vaniljsocker och kakao. Rör samman med det mjuka smöret. Tillsätt äggulan. Smaksätt med kaffet. Bred krämen på hälften av kakorna och lägg de andra ovanpå. Smält choklad över vattenbad och ringla över.

 


Dumlekakor 24 st

200 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
12 st dumlekolor
1 ask noblesse

24 st folieformar

 

Blanda ihop margarin, socker, vetemjöl och bakpulver till en smidig deg. Låt degen stå kallt i ca 30 minuter. Dela degen i 24 delar och rulla dem till runda bollar som du lägger i formarna. Tryck ner en halv dumlekola i varje degboll. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter i 200 grader. Ta ut kakorna och lägg direkt på en bit noblesse på varje kaka. Chokladen ska smälta ut över kakan. Ställ kakorna i kylen så att chokladen stelnar ordentligt.

Jag har valt mindre bakformar och köpte istället mindre chokladplattor att lägga på. Kakan blir lika god även om du väljer att inte lägga på någon chokladplatta =)

I stället för dumlekola kan du pröva att lägga i daimkulor, center eller polly!

 

 

 

 


Drömmar

150 g margarin
4½ dl socker
1½ matolja
1-2 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornsalt
5 dl vetemjöl

 

Rör margarin och socker poröst. Tillsätt oljan. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter i 150 grader. Låt kallna på plåten.


 

 


Drömmar med citronsmak ca 50 st

100 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av ½ citron
1 dl matolja
4-5 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt

Blanda matfett, socker, vaniljsocker och citronskal till en smidig smet. Tillsätt oljan lite i taget. Rör hela tiden. Blanda lite av mjölet med hjorthornssaltet och rör ner i smeten. Rör ner resten av mjölet och arbeta till en deg. Dela degen och rulla ut två längder. Skär varje längd i ca 25 bitar och forma dem till bollar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 150 grader.

 

 


Gaffelkakor

1 dl socker
200 g smör
3½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl

Smaktillsats
2 tsk vaniljsocker eller
hackad blockchoklad

Blanda socker, smör, vetemjöl och potatismjöl till en deg. Tillsätt vaniljsocker eller hackad choklad som smaktillsats. Grädda mitt i ugnen i 10 15 minuter i 175 grader.

 



Grottor 20 st

5.5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1.5 dl florsocker
300 g kallt smör
0.5 - 1 msk kallt vatten

Sylt till fyllning, t ex hallon-, blåbär- eller jordgubbssylt
Chokladfyllning - 200 g mörk blockchoklad och 1 dl vispgrädde - smält hackad choklad tillsammans med grädden i en kastrull och låt svalna.

Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop. Lägg degen i kylskåp i ca 1 timme. Rulla små bollar av degen och lägg dem i småbrödsformar. Tryck en fördjupning i varje boll med mjölad tumme. Lägg i ca ½ tsk sylt i varje grop eller klicka i chokladblandningen. Grädda mitt i ugnen 10 – 12 minuter i 175 grader. Låt kakorna vila några minuter på plåten efter gräddningen.

 

Hallongrottor ca 30 st

250 g smör
1½ dl socker
1½ tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
1 dl vaniljsåspulver
200 g hallon
1 msk socker

Arbeta ihop margarin, socker, bakpulver och mjöl. Rör sist i vaniljsåspulvret. Rör ihop hallon och socker. Gör runda bollar av kakdegen och lägg i formar, de jäser ganska mycket så gör dem inte för stora. Gör en fördjupning i varje boll med hjälp av fingret. Fyll med de rårörda hallonen. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter.

 

 


Jordnötskakor med kolatopping ca 30 kakor

250 g rostade, salta jordnötter
2 msk matolja
110 g smör, rumstemperatur
1,8 dl farinsocker
1,25 dl strösocker
1 stort ägg
1 tsk vaniljextrakt (ers 2 tsk vaniljsocker)
4 dl mjöl

150 g kolor - Werthers Original mjuka
3 msk vispgrädde

 

Börja med att köra 100 g av jordnötterna i matberedare tills de är grovhackade. Ställ åt sidan. Kör resten av jordnötterna i matberedare tills de är mycket finhackade, och tillsätt matoljan tills du har en jämn smet. (Tänk jordnötssmör.) Vispa ihop smör, farinsocker, strösocker och jordnötsmöret tills det är fluffigt. Tillsätt ägg och vanilj. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta in. Sist tillsätter du de grovhackade jordnötterna.

Rulla till bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i 6 minuter. Ta sedan ut plåten, och platta försiktigt till bollarna med en stekspade. Sätt tillbaka i ugnen och grädda i 5-6 minuter till, tills kakorna börjar bli gyllenbruna. Ta ut, och låt svalna helt. Sen är det dags för topping! Smält alla kolorna med vispgrädden i en liten kastrull, på medelvärme. Skeda försiktigt över kakorna.

 

 


Jordnötsklickar ca 25 st

100 g smör
1 ¼ dl brun farin
1 ägg
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk pressad apelsinsaft
Rivet skal av ½ apelsin
1 tsk vaniljsocker
½ dl grovt hackade jordnötter

Dekoration
½ dl grovt hackade jordnötter

Rör smör och farinsocker poröst. Rör ner ägget. Blanda övriga ingredienser i en skål och vänd ner i smeten. Klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper. Strö över jordnötshack. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 15 minuter.


 


Kolasnittar

100 g margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt övriga ingredienser med mjölet blandat med bakpulvret. Arbeta snabbt till en deg. Rulla 3 st fingertjocka längder. Lägg dem på plåten – platta till dem något. Grädda i mitten av ugnen 10 - 12 minuter i 175 grader. Skär längderna i sneda bitar medan de ännu är varma.

 

 


Kolasnittar med choklad

150 g margarin
1½ dl socker
1½ msk vaniljsocker
1½ msk sirap
1½ msk kakao
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt övriga ingredienser med mjölet blandat med bakpulvret. Arbeta snabbt till en deg. Rulla 3 st fingertjocka längder. Lägg dem på plåten – platta till dem något. Grädda i mitten av ugnen 10 - 12 minuter i 175 grader. Skärlängderna i sneda bitar medan de ännu är varma.
Ev dekoration: Smält choklad och ringla den tunt över kakorna.

 

 


Kolasnittar med daimkrossca 40 st

200 g margarin
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 msk sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Garnering:
1 hackad dubbeldaim

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt övriga ingredienser med mjölet blandat med bakpulvret. Arbeta snabbt till en deg. Dela degen i 4 delar. Rulla delarna till fingertjockalängder. Lägg dem på plåten – platta till dem något. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter i 175 grader. Strö på hackad daim direkt när de kommit ut ur ugnen. Skär längderna varma i sneda bitar.


 

 


Kolakakor med nonstop 15-20 st

115 g smör, rumsvarmt
115 g farinsocker
1 msk ljus sirap
½ tsk vaniljsocker
175 g fint vetemjöl
85 g nonstop eller neverstop

Rör smör och socker poröst, rör sedan ner sirap och vaniljsocker. Sikta ner hälften av mjölet och arbeta in det i blandningen. Rör ner nonstopen och resten av mjölet och arbeta ihop till en deg. Det går lättast med en slickepott.

Forma degen till kulor och lägg dem glest på plåten eftersom de kommer att flyta ut under gräddningen. Platta inte till dem. Grädda kakorna i 175 grader i ca 10-12 minuter, tills de blivit gyllenbruna vid kanterna. Låt dem svalna en liten stund på plåten och flytta dem sedan till ett galler.

 



Kolaprickar ca 30 st

100 g smör
½ dl florsocker
1½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl

Kola:
1 dl vispgrädde
½ dl socker
½ dl sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
Nonstop

Blanda snabbt smör, florsocker, vetemjöl och potatismjöl till en deg. Forma degen till en rulle och svep in i plastfolie. Låt vila svalt i ca 30 minuter. Skär rullen i ca ½ cm tjocka skivor. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter i 200 grader. Låt svalna.

Kola:
Blanda grädde, sirap, socker och kako och koka samman till en tjock smet. Rör i vaniljsocker och lägg en klick av krämen på varje kaka. Garnera med en nonstop på varje kaka.

 

 



Non-stop kakor

1 stor påse nonstop, 250 g
2 ägg
3 dl socker
125 g smält smör
2 tsk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Hacka nonstopen men spara några till dekoration. Vispa ägg och socker, rör ner smör och vaniljsocker. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandning och de hackade nonstopen i äggsmeten. Klicka ut smeten på en plåt med bakpapper. Dekorera med några hela nonstop. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, i 175 grader. Låt svalna innan du flyttar kakorna.

 

 


Pepparkakor ca 300 st

1 ½ dl vatten
1 dl sirap
5 dl strösocker
300 g smör
2 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk malda kryddnejlikor
2 tsk finstött kardemumma
1 msk bikarbonat
1,2 – 1,5 l vetemjöl

Koka upp vatten, sirap och socker. Lägg i smöret och låt det smälta. Låt blandningen svalna. Rör i kryddorna och bikarbonaten. Arbeta in mjölet. Svep degen i folie och låt den stå kallt till nästa dag eller längre. Tag fram en bit av degen i taget. Kavla tunt och ta ut kakor med mått. Lägg kakorna på bakplåtspapper och grädda ca 5 minuter i 200 grader.

 


Pepparkakssnittar

100 g mandel
150 g smör
2 dl socker
1 dl sirap
1 ägg
1 tsk kanel
½ tsk malda nejlikor
1 tsk ingefära
7½ dl vetemjöl
1 msk bikarbonat

Hacka mandeln fint. Rör matfett, socker och sirap. Tillsätt ägg, mandel och kryddor. Blanda bikarbonat med lite av mjölet och rör ner. Arbeta in resten a mjölet. Dela degen i 5 bitar och rulla ut till fingertjocka längder. Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck till med gaffel. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter. Skär längderna i sneda bitar medan de ännu är varma.


Snurrkakor ca 25

300 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl socker
6 ½ dl vetemjöl
3 msk majsmjöl
4 msk kakao

Rör smöret krämigt i en matberedare eller med en elvisp. Rör ner vaniljsocker och socker, lite i taget tills det blivit ljust och luftigt.

Lägg hälften av smeten i en annan bunke. Strö över majsmjölet och hälften av vetemjölet över den ena smeten och strö resten av mjölet och kakaon över den andra degen. Blanda till två fasta degar. Om degarna är för varma för att kavla, så lägg in dem i kylen tills de blivit fasta.

Lägg den ljusa degen mitt på en bit smörpapper och kavla ut den till en avlång platta, ca 22x28 cm, med en väl mjölad kavel. Kavla ut chokladdegen på samma sätt på ett annat smörpapper. Vänd försiktigt över chokladdegen ovanpå vaniljdegen och jämna till kanterna med händerna. Rulla ihop de båda degarna, mycket försiktigt, som en rulltårta. Svep in den långa smala rullen i smörpapper och lägg den kallt i 15 minuter eller tills den är fast.

Skär rullen i cm-tjocka skivor med en vass kniv. Lägg skivorna med lite mellanrum på de smorda plåtarna och grädda dem i 175 grader, i mitten av ugnen, 12-15 minuter, tills de hårdnat och fått lite färg i kanterna. Låt kakorna svalna ett par minuter och lägg sedan över dem på galler för att svalna.